Melyik szlovák párt az ÖN pártja?

Kíváncsi arra, hogy a 2023-as szlovákiai parlamenti választásokon induló politikai pártok közül melyik felel meg leginkább az Ön politikai nézeteinek és preferenciáinak?

Kattintson az alábbi gombra és megtudja!

Start

Mi az a Volebný kompas és hogyan működik?

A Volebný kompas (Választási iránytű) egy szavazati tanácsadó alkalmazás, amely azért jött létre, hogy segítsen a polgároknak megalapozott döntést hozni a 2023-as szlovákiai parlamenti választásokon.

A Volebný kompas arra kéri a felhasználókat, hogy értékeljenek 39 állítást, amelyek a szlovák politika aktuálpolitikai kérdéseinek és politikai értékrendjének széles skáláját ölelik fel. Az eredmények megmutatják, hogy mely pártok állnak a legközelebb a polgárok preferenciáihoz, többek között olyan vizuális eszközök segítségével, amelyek megmutatják, hogy a felhasználó és a pártok hol helyezkednek el a szlovák politikai palettán.

Adatok és kutatás

A Volebný kompas egy nagyobb, régóta tartó, az európai választásokkal foglalkozó tudományos euandi projekt része, ezen kívül a Horizont Európa BRRIDGE projektjéhez is kapcsolódik. 2019-ben rekordszámú, 1,28 millió felhasználóhoz jutott el. A 2009-es és 2014-es EP-választások után immár harmadik alkalommal ez az egész Európára kiterjedő szavazati tanácsadó alkalmazás segített a polgároknak abban, hogy megtalálják, melyik párt felel meg leginkább preferenciáiknak saját országukban és Európa-szerte egyaránt. A projekt hatókörének kiterjesztését megcélozva az euandi-t a 2021-es német szövetségi választásokra, a 2022-es francia elnökválasztásra, a 2022-es olasz parlamenti választásokra, a 2023-as észt parlamenti választásokra, és most a 2023-as szlovákiai parlamenti választásokra is átültették.

A Volebný kompas célja, hogy politikailag semleges információforrást biztosítson a szlovák választók számára, részletesen ismertetve a pártok álláspontját, ugyanakkor kimondottan egyetlen politikai pártot sem részesít előnyben. A Volebný kompas független tudományos szakértelemre támaszkodik, teljesen ingyenes, és minden érdeklődő személy, szervezet vagy intézmény használhatja. További információkért lásd az alábbi „Az alkalmazásról bővebben” és a „Módszertan” című fejezeteket.

Amellett, hogy hasznos lehetőséget nyújt a választók (és a pártok) számára, a Volebný kompas a politikai pártok és választások iránt érdeklődő kutatók és szakemberek számára is rendkívül releváns szakmai adatokat szolgáltat, amelyeket a tudományos közösség számára rendszeresen hozzáférhetővé is tesz, az adatvédelmi előírások teljes körű betartása mellett. További információkat az általunk begyűjtött adatok kezeléséről az alábbi „Adatvédelmi nyilatkozatban” és „Felhasználási feltételekben” talál.

Opció választása

Válasszon egyet a rendelkezésre álló opciók közül