Áttekintés
A Volebný kompas egy szavazati tanácsadó alkalmazás (VAA), amelynek célja, hogy segítse a polgárokat a 2023-as szlovákiai parlamenti választáson való tájékozott választásban. A szlovák, magyar és angol nyelven elérhető Volebný kompas arra kéri a felhasználókat, hogy értékeljenek 39 politikai állásfoglalást, amelyek a szlovák politika aktuálpolitikai kérdéseinek és politikai értékrendjének széles skáláját ölelik fel. Az olaszországi Firenzében működő Európai Egyetemi Intézet és a szlovákiai Besztercebányán működő Matej Bel Egyetem szoros együttműködésében kifejlesztett Volebný kompas világos képet nyújt a választóknak a szlovákiai választási kampányról és a pártok álláspontjáról. Az eszköz megalapozott tudományos háttere miatt nemcsak a nagyközönség, hanem a tudósok, szakértők és politikai döntéshozók számára is vonzó. Fontos megjegyezni, hogy ez az eszköz politikailag semleges. A Volebný kompas alkalmazást akadémikusok fejlesztették ki a szélesebb nyilvánosság számára – kifejezetten nem célja az, hogy bármely politikai pártot vagy jelöltet előnyben részesítsen. Megjegyzendő, hogy a Volebný kompas teljesen ingyenesen használható bármely érdeklődő személy, szervezet vagy intézmény számára. A Volebný kompas szoftver kódja egy korábbi, a 2019-es európai parlamenti választásokra létrehozott szavazati tanácsadó alkalmazáson, az euandi2019-en alapul, amelyet eredetileg a zürichi (Svájc) székhelyű xUpery Ltd. cég fejlesztett ki „Societly” néven. A Societly egy működő szavazati tanácsadó szoftver, amely MIT licenc alatt ingyenesen elérhető a www.GitHub.com oldalon.

Hogyan működik?
A Volebný kompas egy olyan eszköz a választók számára, amely lehetővé teszi, hogy a szlovák politikai színtérről és az abban elfoglalt helyükről akadálytalan képet kapjanak. Ezt a színteret a 2023-as szlovákiai parlamenti választásokon induló pártok politikája határozza meg. A Volebný kompas egy 39 politikai kijelentésből álló listára adott válaszok alapján politikai profilt készít a felhasználók számára. A felhasználók minden egyes kérdésnél a „Teljesen egyetértek” és az „Egyáltalán nem értek egyet” válaszlehetőségek közötti ötfokozatú skála segítségével fejezhetik ki egyetértésüket, illetve választhatják a „Nincs véleményem” opciót is. A felhasználó politikai profilja ezután a 11 kiválasztott szlovákiai párthoz viszonyítva vizsgálható.

Az állítások kiválasztása
Szinte magától értetődő, hogy a Volebný kompas minősége elsősorban az általunk választott kijelentéseken múlik. Ez nem egy egyszerű feladat, és a Volebný kompas csapata elég sok időt töltött ezzel. Az első szempontunk az volt, hogy olyan kijelentéseket keressünk, amelyek politikailag relevánsak. Az, hogy valaki jobban szereti-e Wagnert, mint Verdit, nem válhat állásfoglalássá. Az azonban, hogy csökkenteni kell-e az élelmiszerek áfáját, remekül beilleszthető, mert a kampányban induló pártok nagyon eltérő álláspontot képviselnek ebben a kérdésben. És pont ezt kerestük: olyan kijelentéseket, amelyekkel kapcsolatban a pártok között nézeteltérés van. Ezenkívül a lehető legszélesebb körben szerettük volna lefedni a szlovákiai választási kampány kérdéseit. A szlovák politológusokból álló csapat, amely a pártok álláspontjainak kódolásán dolgozott, számos releváns kijelentést javasolt. Néhány állítás közvetlenül hagyományos felmérések kérdéseiből származik, lehetővé téve számunkra adataink hitelesítését/összehasonlítását más forrásokkal. Arra is törekedtünk, hogy korábbi nemzetközi szavazati tanácsadó alkalmazások, például az EU Profiler (EP-választások 2009), az euandi (2014-es és 2019-es EP-választások) és más nemzeti szavazati tanácsadó alkalmazások (Németország 2021, Franciaország és Olaszország 2022, Észtország 2023) állításait is felhasználjuk. Végül 39 állítás került kiválasztásra, amelyek mentén mind a 11 párt helyet kapott.

A pártok kiválasztása
Nem lehet félvállról venni annak eldöntését, hogy mely pártok kerüljenek be a válogatásba. A kiindulási alapot a 2023 júliusáig tartó hat hónapos időszak alapján állapítottuk meg. Ha ebben az időszakban egy párt legalább 3%-os eredményt ért el bármely olyan közvélemény-kutatásban, amelyet a Szlovákiai Közvéleménykutató Ügynökségek Szövetségének tagjaként működő ügynökség végzett, akkor bekerült a felmérésbe. Ez a 3%-os arány a szlovák parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5%-os küszöbérték alatt van. A mi kritériumunk szándékosan befogadóbb. Ez a 3% ráadásul összhangban van azzal a törvénnyel, amely külön járulékot ír elő az országos választásokon ilyen arányt elérő pártok számára.

A pártok kódolása
A 2023-as szlovákiai parlamenti választásokon induló és a Volebný kompas csapata által az eszközbe való felvételre kiválasztott pártokat a Volebný kompas „kódolói” (a csapat azon tagjai, akik a pártok pozicionálását végzik) helyezték el az állítások mentén. Kódolóinkat arra kértük, hogy adják meg, milyen dokumentációt használtak a pártok elhelyezéséhez. A Volebný kompas módszertana szerint több, hierarchikusan rendezett forrásra támaszkodtak – legelsőként a párt saját választási programjára. Azokban az esetekben, ahol a párt nem adott ki véleményt, a kutatók más pártok programjaira, a pártok honlapjaira, a médiában megjelent nyilatkozatokra és egyéb másodlagos forrásokra hivatkoztak. A pártok maguk is részt vettek az elhelyezési folyamatban, és biztosították a potenciális forrásokat. Ha nem találtak nyilvános nyilatkozatot, de a párt mégis állást kívánt foglalni egy kijelentéssel kapcsolatban, a párt képviselői rövid magyarázatot adtak a Volebný kompas csapatának, hogy megindokolják álláspontjukat. Mindezek a források a Volebný kompas felhasználói számára is láthatóak. Íme a források fő kategóriáinak rangsorolt listája:

A jelenlegi (2023-as) parlamenti választási program;
A párt programja;
Egyéb programügyi és hivatalos pártdokumentáció;
A pártelnök vagy más vezető jelölt által adott interjúk, sajtóközlemények vagy közösségi médiaközlések;
Régebbi választási kiáltványok;
Egyéb források.

A kódolók közötti lehető legmagasabb szintű megbízhatóság biztosítása érdekében a kódolást kódolói megbízhatósági mérőszámok segítségével értékeltük, továbbá a csoportvezető újabb ellenőrzéseket is végzett, mielőtt véglegesítette volna a pártok elhelyezési folyamatát. Ahol ellentmondások voltak, a végső választ a csoportvezető határozta meg az adott politikai pártért felelős kódolóval és magával a párttal egyeztetve, mindig a teljes pártatlanságra és függetlenségre törekedve. A pártok vonatkozásában bekódolt információk a kódolás időpontjában aktuálisak.

Adatfelhasználás
A projekt elsődleges célja egy olyan weboldal létrehozása, ahol a szlovák választók (vagy bárki, akit érdekel a szlovák politika) egyszerre tájékozódhassanak a pártok álláspontjáról és a saját helyükről a politikában. Mint minden szavazati tanácsadó alkalmazás esetében, a Volebný kompas készítőinek elsődleges célja, hogy segítse a választópolgárokat a jól tájékozott döntés meghozatalában. Ugyanakkor – a legtöbb szavazati tanácsadó alkalmazástól eltérően – a Volebný kompas kifejezett célja, hogy a tudósok számára tudományos szempontból is értékes adatok gazdag forrását biztosítsa. A szlovák pártok 39 témában kifejtett állásfoglalásainak kódolása a szlovák pártok álláspontjainak gazdag adathalmazát fogja eredményezni. Az adatkészletet, beleértve a segédanyagokat és a kódolási dokumentációt, szabadon hozzáférhetővé teszik a szakértők és a nagyközönség számára is. Az adatkezeléssel kapcsolatos további információkért kérjük, tekintse meg az ezen a webhelyen található vonatkozó adatvédelmi nyilatkozatot.

Médiapartnerek
A Volebný Kompas büszkén működik együtt a Denník N-nel, az egyik vezető szlovák napilappal és online hírforrással.

A Volebný kompas csapata
Lorenzo Cicchi (projektigazgató)
Kamila Borseková (tudományos társigazgató)
Kevin Deegan-Krause (tudományos társigazgató)
Jozef Michal Mintal (tudományos társigazgató)
Róbert Vancel (az országos csapat koordinátora)
Vladimír Müller (országos csapat kódolója)
Patrícia Šimková (az országos csapat kódolója)
Alexander H. Trechsel (tanácsadó testület tagja)
Diego Garzia (tanácsadó testület tagja)
Lorenzo Corsani (technikai koordinátor)
Joanna Wielgo (pénzügyi és adminisztratív koordinátor)
Martina Popova (média- és tájékoztatási koordinátor)
Simone Ottaviano (műszaki támogatás)
Stefano Brocchi (műszaki támogatás)
Roberta Igliozzi (műszaki támogatás)

Kapcsolat: vaa@eui.eu

A Volebný kompas 2023 egy közös projekt. A program részét képezi mind az euandi projektnek, amelynek az Európai Egyetemi Intézet ad otthont, mind a BRRIDGE Horizont Európa projektnek, amelyet a Matej Bel Egyetem Demokrácia Intézete működtet.

Finanszírozás
A projektet az Európai Unió Horizont Európa kutatási és

Opció választása

Válasszon egyet a rendelkezésre álló opciók közül